
VELUX Commercial: altijd een stapje verder
Iedere nieuwsbrief stellen we één van onze leden voor. Deze keer VELUX Commercial. De innovatieve daglicht-engineer met een breed scala aan daglichtproducten.
“Als je over VELUX praat, praat je over kwaliteit”, zegt Eric Gobes, regionaal sales directeur Benelux. Onder de naam VELUX Commercial levert de onderneming uiteenlopende modulaire oplossingen voor verschillende soorten gebouwen. Dankzij het veelzijdige portfolio heeft VELUX Commercial voor ieder project een passend daklicht, uitgevoerd in kunststof of glas.
De specialisten van VELUX Commercial staan klanten bij met service en advies, zodat de door de architect bedachte kwaliteiten in de praktijk tot uiting komen en alles eisen omtrent comfort, ventilatie, kwaliteit en uitstraling worden ingewilligd.
“Wij lopen altijd een stapje voor op de markt. Innovatie zit in het dna van VELUX en komt terug in alle facetten van het bedrijf”, zegt Gobes. Velux Commercial heeft eigen productielocaties in Europa en ontwikkelt de producten continu door. Zo heeft VELUX gebogen lichtstraten met volledige thermische scheiding ontworpen, waardoor er geen directe geleiding van warmte en kou is. Dit maakt de temperatuur in een gebouw beter beheersbaar en zorgt voor minder warmteverlies en dus een flinke verduurzaming. Ook heeft VELUX een eigen systeem ontwikkeld om doorvalveiligheid te borgen.
Een andere VELUX-innovatie zijn de productconfigurators, waarbij de klant eenvoudig de juiste specificaties kiest. “We werken modulair en dankzij het VELUX Modulair Skylight systeem komen we met halffabrikaten op de bouw. De VELUX glasmodules zijn al voorzien van de aluminiumprofielen, zodat je het snel kunt plaatsen en je direct een dicht dak hebt.”
Dankzij de innovatieve projectorganisatie kan VELUX Commercial grote projecten in korte tijd uitvoeren. “Er zijn soms vijftig man tegelijkertijd aan het werk. Zo kunnen we 1600 koepels in drie weken tijd plaatsen. Dat is aanpakken, maar door goed projectmanagement gaat dat perfect.”

‘The rooflighting renaissance’
Steeds vaker wordt het nut van daglicht erkend in het ontwerp van gebouwen. Woningen, maar ook kantorenpanden, worden dusdanig ingericht dat er natuurlijk licht binnen kan komen via het dak. Voordelen van daglicht zijn onderhand algemeen bekend: het geeft niet alleen een beter gevoel, het beïnvloedt ook onze gezondheid, ons welzijn en onze prestaties in positieve zin.
Naast effecten op ons lichaam en onze geest, biedt daklicht ook voordelen in termen van energie en emissies. Wereldwijd vindt 15-20% van ons energiegebruik zijn oorsprong in het gebruik van kunstmatig licht. Hoe meer daglicht er een huis binnen valt, hoe minder de lamp aan hoeft en hoe minder energie er verbruikt wordt. Minder energie zorgt op zijn beurt weer voor lagere emissies.
Ten opzichte van conventionele ramen, zorgen daklichten en -ramen voor bijna twee keer zoveel licht. Dit betreft zelfs drie keer zoveel in vergelijking met dakkapellen. Dit komt doordat het daklicht gericht staat op de bron van energie: de zon (of de lucht). Naast licht, kan directe warmte van de zon dan ook een rol spelen door stookkosten te reduceren.
Vroeger leverden daklichten een dusdanig slechte isolatie dat er meer energie verloren ging dan dat het opleverde. Huidige daklichten hebben hier reeds op ingespeeld en men levert nu dan ook isolatie van hoge kwaliteit: vergelijkbaar met de omliggende delen van het dak.
bron: Daylighting

Van Deudekom zet Van Gogh in het licht
Iedere nieuwsbrief stellen we één van onze leden voor. Deze keer Van Deudekom Plastics BV, producent van de MegaluX-lichtkoepels. Deze koepels vind je onder andere in Ikea-vestigingen, het Van Gogh Museum en CenterParcs-huisjes.
“De meeste mensen kijken nooit naar boven, ik altijd. Ik wil zien wat voor lichtkoepel er is gebruikt”, vertelt René de Vries, algemeen directeur van Van Deudekom Plastics BV. “Met een lichtkoepel kun je op de juiste plekken in een ruimte daglicht naar binnen brengen. Via het dak heb je maar 1/3 van de oppervlakte nodig om evenveel licht binnen te brengen als met een raam in de wand. Dit komt omdat daglicht via het dak zich beter en natuurlijker over de ruimte verspreidt”, noemt De Vries een groot voordeel van de lichtkoepel.
Van Deudekom Plastics BV werd in 1972 opgericht. Sindsdien ontwikkelt en produceert het familiebedrijf lichtdoorlatende systemen voor dak en wand. De geproduceerde MegaluX-lichtkoepels vinden hun weg door heel Europa en zelfs ver daarbuiten. Tot Dubai aan toe.
Met hun jarenlange ervaring hebben ze voor iedere daglichtvraag een oplossing. “Voor het Van Gogh Museum hebben we bijvoorbeeld opale lichtkoepels geleverd, zodat er mooi verstrooid daglicht binnen komt maar er geen direct zonlicht op de kunstwerken schijnt”, vertelt De Vries.

Het bedrijf is gespecialiseerd in maatwerk. Regelmatig ontwerpen ze in opdracht van architecten unieke lichtkoepels. Bijvoorbeeld met een kleurschakering. Uiteraard zijn de koepels te voorzien van de meest handige technieken, zoals automatische ventilatie- of rook- en warmte afvoer-systemen.

Integraal denken over daken
Dat er al een hoop bereikt is binnen NRK Daklicht, daar valt niet over te twisten. Maar soms is het tijd voor nieuw bloed op een bepaalde positie. Na 25 jaar maakt secretaris Eric Schutjes dan ook met genoegen plaats voor Thomas Hobé. Wat de heren gemeen hebben? Hun passie voor hun bezigheden.
Eric blikt even terug op het ontstaan van de organisatie, waar hij na 25 jaar afscheid van neemt als secretaris. Ooit opgericht om cowboys uit de markt te halen en om samen kwaliteitseisen en keurmerken op te stellen, met nog in het achterhoofd om de hele Benelux te bestrijken. Eric: “Dat bleek al snel niet mogelijk, België is toch een hele andere markt. Wat we wel hebben bereikt is dat je met zijn allen een goed product levert, met een tienjarige garantie.”
Natuurlijk zijn er allerlei factoren die van invloed zijn op het product, zonder dat de fabrikant daar iets aan kan doen. Onderhoud bijvoorbeeld. Eric: “Onderhoud is voor alles een noodzaak. Onderhoud plegen, zoals alg verwijderen, is belangrijk voor de levensduur van het product. Uiteraard moet het product goed geplaatst zijn, daarom zijn er verwerkingsvoorschriften opgesteld. Anders kun je allerlei problemen krijgen, zoals condensatie of lekkage.”
Wat NRK Daklicht ook bereikt heeft, is het opstellen van een handboek voor arbo en veiligheid. Eric: “Hier komt alles in naar voren: valbeveiliging, kunnen de materialen wel op één plek op het dak bewaard worden, handschoenen, veiligheidsschoenen, het dragen van een helm, alle basic dingen. Een ongeluk is zo gebeurd, daarom is het handboek opgesteld. Je wilt toch niet de arbeidsinspectie op je dak?”
Wat nu meer en meer meespeelt zijn vraagstukken rond het milieu en comfort. Eric: “We zien dat steeds meer architecten het belang van daglicht inzien. Als ze bijvoorbeeld een grote hal ontwerpen, dan zien ze dat daglicht prettiger is dan alleen kunstlicht. Daglicht, zeker zonlicht, brengt ook een stukje verwarming in de winter. Maar in de zomer wil je de boel ook kunnen koelen. De warmte moet eruit kunnen, zoals in een atrium van een ziekenhuis. De producten voldoen aan alle isolatiewaarden, maar die extra kennis en kunde van onze leden is dan nodig om mee te helpen met het ontwerp en de uitvoering. Waar kun je wat het beste toepassen? De leden die bij ons zijn aangesloten, zijn dat al meer dan twintig jaar. Dus dat stuk ervaring is goud.”
Eén van de uitdagingen voor de toekomst ligt in nieuwe regelgeving. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt naar verwachting vanaf 1 januari 2023 stapsgewijs ingevoerd. Eric: “Dit moet nog uitgekristalliseerd worden, hoe dat precies in zijn werk gaat. Wij moeten ervoor zorgdragen dat onze databases up-to-date zijn, zodat alles gedocumenteerd is en er een aanspreekpunt voor kwaliteit is. Daar wordt nu hard aan gewerkt.”
Die visie op de toekomst is ook aanwezig bij Thomas, met zijn frisse blik een vertegenwoordiger van de huidige generatie. Tijdens zijn studie richtte hij zich op duurzaamheid en circulariteit: Sustainable Business and Innovation. Thomas: “Wat we nu ook zien is dat de circulaire economie een steeds grotere rol gaat spelen. Maar hoe kun je geld verdienen binnen die circulaire economie? Veel bedrijven gaan erover nadenken door de stijgende grondstofprijzen. Hoe kan ik recyclen of hergebruiken? Want waardebehoud, dat organiseer je samen. Dit speelt al een tijdje, maar wordt alleen maar meer in de nabije toekomst, hoe gaan we dat organiseren op een rendabele manier? Die stappen worden al gemaakt, zie ik. Er wordt steeds meer geproduceerd met recyclaat erin, dat wordt steeds meer gangbaar.” Eric vult hem aan: “Demontabel bouwen is nu de norm, wat kan ik hergebruiken, wat moet ik doen met wat als ‘afval’ overblijft? Hoe moet je dat logistiek opzetten om rendabel te maken? We moeten als hele keten erover nadenken, dat is echt een veranderproces.”
Eric: “Het is van belang dat we nu bedenken: moeten we iets aan het product veranderen, zodat het makkelijk te recyclen is? Dit geldt eigenlijk voor alles in de bouw de komende tien jaar. De Europese Commissie is er al mee bezig om zoveel mogelijk circulair te maken. Dit kan versterkt worden met een verbod. Je hebt dat gezien met het afschaffen van plastic rietjes, dat had ook niemand verwacht.” De branche kan dus niet afwachten, maar nu alvast nadenken is essentieel. Thomas verwacht zelfs een verplichte inzet van recyclaat voor heel Europa. Een productenpaspoort wordt dan de norm. Eric: “Hier staat in vermeld hoe het product moet worden gebruikt, maar ook hoe het kan worden hergebruikt. Daar moet uniformiteit in komen, daarvoor willen we lobbyen, zodat alles op een transparante en eenduidige manier wordt ingevuld. Stop alles maar in een grote database, zodat diverse groepen bediend kunnen worden vanuit die ene plek. Die nieuwe regelgeving komt eraan, dat weten we al. Dus probeer zo snel mogelijk eraan te voldoen. Er is nog een wereld te winnen, om alles uniform en behapbaar te maken. En er moet nog heel veel gebouwd worden in Nederland, dat weten we ook.”
Thomas heeft zich al eerder beziggehouden met recycling; hij sloot zijn studie aan de Universiteit Utrecht af met een thesis over kwaliteitsborgingsystemen in de Nederlandse recyclingindustrie, toegespitst op de vijf stromen die te maken hebben met Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid, o.a. gericht op de productstroom autobanden. In deze hoedanigheid kwam hij in contact met Kees van Oostenrijk, die Thomas uiteindelijk introduceerde binnen NRK. Thomas: “Het was een hele grote eer dat hij mij heeft doorgespeeld. Het is een fijne samenwerking tot nu toe. Het voelt heel goed, ik zit echt op mijn plek. Ik heb een theoretische achtergrond, dus duik nu in de praktijk. Ik ga veel op bedrijfsbezoek: waar zijn jullie nou daadwerkelijk mee bezig? Hoe gaat het op de werkvloer? Het is heel afwisselend en een mooie praktijkervaring. En ik word ingewerkt door Eric; die kleine dingetjes, die kun je wel op papier zetten, maar het is toch anders. Dan mis je net die nuance.” Thomas werkt ook namens de gehele Federatie aan alles wat met duurzaamheid en circulariteit te maken heeft. Thomas: “Dat is geen nieuwe tak van sport, maar het is nu een hot topic. Het gaat niet alleen meer om monetaire waarde. Ecologische waarde is nu ook van belang én het sociale aspect wordt gelukkig steeds vaker meegewogen.”
Thomas zet zich vol enthousiasme in voor zijn nieuwe taak. “Ik wil de voordelen van daglicht bij een nog groter publiek bekendmaken. En ondertussen houd ik me bezig met nog meer zaken, zoals ‘concurrentie’ op het dak van bijvoorbeeld zonnepanelen. Of het toepassen van groendaken. Er moet allemaal plaats voor zijn daar boven. Daar liggen nog veel uitdagingen. Integraal denken over daken, dat is absoluut nodig. Het is verschrikkelijk interessant, vind ik. Want als je één dingetje verandert, moet je nog veel meer wijzigen.”

Eric Schutjes

Thomas Hobé
Flowlight: de daglichtoplossing voor puntdaken
Iedere nieuwsbrief stellen we één van onze leden voor. Deze keer Flowlight. Zij leveren al ruim dertig jaar lichtdoorlatende dakplaten voor puntdaken.
Van sporthallen tot grote industriële panden, Flowlight zorgt ervoor dat er prachtig natuurlijk daglicht binnen valt. De dakplaten van Flowlight vinden hun weg in heel Europa, van België tot Tsjechië en van Zwitserland tot Bulgarije.
Binnenkort mag Flowlight in Denemarken aan de slag, waar ze maar liefst 6000m2 aan licht leveren voor het prestigieuze Fehmarnbelt-project. De komende jaren wordt er een 18 kilometer lange weg- en spoorwegtunnel gebouwd tussen Duitsland en Denemarken. Aan de Deense kant komt een fabriek waar de 200 meter lange prefab betonnen tunnelelementen worden geproduceerd.
Algemeen directeur Rob Maessen vertelt: “Wij leveren de daglichtoplossing voor deze productielocatie. Het is een megaproject waar we een maand of drie werk aan hebben. We zijn erg trots dat wij ook bij mogen dragen aan de bouw van ’s werelds langste afgezonken tunnel.”
Innovatie
De dakplaten voor de Deense fabriek worden allemaal geproduceerd in de eigen Flowlight productielocatie in Hoensbroek. Daar werkt een team van engineers continu aan innovaties, nieuwe producties en maatwerk oplossingen.
Flowlight werkt met drie verschillende types transparante dakplaten. De Victory is een sterke, lichtdoorlatende dakplaat die in iedere gewenste dikte verkrijgbaar is. De Vision dakplaat is de oplossing voor wie extra isolatiewaarde wenst, maar geen licht wil verliezen. Doordat Flowlight een verticale isolatie heeft ontwikkeld, blijft de lichtopbrengst met de Vision dakplaat volledig gewaarborgd. “Dat is zeer bijzonder, met deze kwaliteit zijn wij uniek”, vertelt Maessen. Wanneer er sprake is van een onbekende of onregelmatige gordingmaat, bijvoorbeeld bij een dakrenovatie, dan zijn de Flowlight PPC dakpanelen de beste keuze.
Maessen: “We ontwerpen en produceren alles in eigen beheer. Daardoor zijn we flexibel en kunnen we met hele korte levertijden werken. We kunnen alle soorten profielen aanbieden. We hebben echt voor ieder profiel een passende oplossing.”

Het positieve effect van daglicht op je gezondheid
Hoe heerlijk is het om wakker te worden met een paar zonnestralen die door je gordijn heen prikken! De lente is aangebroken én we zijn overgeschakeld naar de zomertijd. Je kunt dus langer genieten van de zon. Wist je dat daglicht heel belangrijk is voor je gezondheid? Je leest het in dit artikel.
Daglicht regelt je biologische klok
Je lichaam werkt op een bijzondere manier samen met daglicht. Want de hoeveelheid daglicht die je dagelijks tot je neemt, bepaalt de werking van je biologische klok. Deze regelt dat je hersenen een seintje krijgen als het tijd is om op te staan of wanneer je zou moeten gaan slapen. Bovendien wordt je stofwisseling, lichaamstemperatuur en zelfs je bloeddruk afgestemd op die interne klok.
Minimaal tien minuten naar buiten
We hebben het allemaal druk, druk, druk. Maar om je biologische klok optimaal te laten lopen, zou je dagelijks tien minuten naar buiten moeten om daglicht op te ‘snuiven’. Dat vertaalt zich in 1.000 lux (eenheid voor verlichtingssterkte); op een zonnige dag heeft daglicht ongeveer een sterkte van 100.000 lux, op een bewolkte dag zakt dat al naar 1.000 lux. Schijnt het zonnetje vandaag? Maak een wandeling in je pauze of pak de fiets naar je werk. Dan zit je zo aan die tien minuten en 1.000 lux.
Doorzonwoning
Verwelkom daglicht in je huis! Want ook indirect zonlicht heeft effect op je biologische klok. Heb je een huis met veel ramen? Probeer dan niet de hele dag met de gordijnen dicht te zitten. Kies voor lichtdoorlatende raamdecoratie, zoals duo-rolgordijnen of jaloezieën. Aan het thuiswerken? Kies een plekje bij het raam en geniet van het licht dat door je huis heen schijnt.

Beeldscherm is taboe
Je hebt het vast wel eens gehoord: het licht van beeldschermen is niet bevorderlijk voor je biologische klok en je slaap. Het blauwe licht zorgt ervoor dat je hersenen denken dat het overdag is. En dat maakt het lastig om in slaap te vallen. Ons advies: gebruik twee uur voordat je naar bed gaat geen beeldscherm meer. Lukt dat niet? Installeer een speciale app die het blauwe licht op je mobiel, tablet of computer filtert. Handig!
Belangrijkste bron van vitamine D
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je hebt vitamine D nodig om calcium uit voeding in je lichaam op te nemen. Vitamine D is dus belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Ook helpt het tegen vermoeidheid en lusteloosheid. Nog zo’n wondertje van het menselijk lichaam: als je in de zomer genoeg buiten bent, maak je een buffer aan met vitamine D. Die reserves spreekt je lijf aan in de winter.
Reden genoeg dus om extra te genieten van het zonnetje! De paden op, de lanen in, ook al is het maar een klein blokje om. En gooi die gordijnen open. Want je ziet alles zonniger in met voldoende daglicht.
Arcolux maakt het onmogelijke mogelijk
Iedere nieuwsbrief stellen we één van onze leden voor. Deze keer Arcolux, specialist in lichtdoorlatende glazen en kunststof dakconstructies. Ze maken vrijdragende aluminium daklichtconstructies tot een overspanning van achttien meter.
“Daarmee zijn we uniek in de Europese markt. Wij maken constructies die niet persé aanvullende ondersteuning van de gebouwstructuur nodig hebben. Ook voor daken met een hoge sneeuw- of windlast kunnen we de grotere overspanningen realiseren, op basis van de geldende Europese of nationale normen. Als het niet standaard is, als het gecompliceerd is, als je twijfelt of het wel kan, dan moet je bij ons zijn”, zegt Erik Popeijus, commercieel en technisch directeur van Arcolux.
Arcolux produceert sinds 1984 speciale daklichtconstructies voor klanten door heel Europa, al dan niet als white label producent. Arcolux belevert onder andere aannemers, architecten, staalbouwers en klimaatbeheersing bedrijven.
Via de in-house engineeringsafdeling en de eigen productiefaciliteiten in Nederland en Frankrijk levert Arcolux in meer dan dertig landen maatwerk daklichten. Van gebogen lichtstraten en lichtkoepels tot piramides, zadeldaken, sheddaken, lessenaarsdaken en specials. Arcolux levert daarnaast uiteraard ook bijbehorende zonwering- en ventilatieoplossingen.

Onder specials schaart Arcolux daklichten met complexe vormen van verschillende producttypen, bijvoorbeeld een piramide die overgaat in een ronde constructie. “Dit zijn unieke constructies die we volgens het ontwerp van onze klant samenstellen. We construeren deze vanuit een zelf ontwikkeld profielsysteem. Daarmee ontstaat een zeer solide en stijlvolle constructie die grote overspanningen mogelijk maakt.”
Voor de Carrefour in Angers (Frankrijk) maakte Arcolux recentelijk bijvoorbeeld een daklicht in de vorm van een ster gecombineerd met een piramide, in verschillende kleuren beglazing.
Meer bijzonder werk van Arcolux is te vinden op www.arcolux.com.
Wat hebben Station Blaak en het AMC gemeen?
Kunststoffenindustrie Van Boven en Van Boven Projectbouw. Daglichtleverancier van Station Blaak, het AMC en véle bedrijfshallen en woningen.
Van Boven ontwerpt en produceert polyester golfplaten en lichtkoepels en verhandelt aanverwante kunststof daglichtproducten. Daarnaast produceren ze lichtstraten en daglichtconstructies voor winkelcentra en bedrijfshallen.
Met meer dan zeventig jaar ervaring en een eigen productielocatie in Gorinchem is Van Boven met recht een specialist te noemen. Het is dan ook maatwerk wat de klok slaat binnen de onderneming. Of het nu een koepel is met een diameter van 2,5 meter of een volledige lichtstraat met hoge isolatiewaarde, Van Boven maakt het. Commercieel directeur Jurgen van Os: “Wij denken van a tot z mee om tot de meest gunstige oplossing voor daglicht te komen. Er zijn veel mogelijkheden, wij wegen deze af en helpen klanten de beste keuze te maken.”
Innovatie
Het vak verandert continu, Van Boven verandert mee. Zo blijven ze de kunststof producten vernieuwen en verbeteren én ontwikkelen ze ook glasproducten. “We zien de architectuur veranderen. Het wordt moderner, strakker. Daardoor groeit de vraag naar vlakke, glazen lichtkoepels.

Daarom maken we naast onze kunststof lichtstraten en koepels nu ook de overstap naar glas. Zo blijven we ontwikkelen, we zitten niet stil”, zegt Eije Schmaal.
Van Boven heeft de afgelopen jaren al heel wat bijzondere projecten mogen doen. Zo hebben ze het AMC in Amsterdam van nieuw daglicht mogen voorzien en vervingen ze de beplating van de lichtkoepel boven Station Blaak in Rotterdam. Een uitdagend project vanwege de technische eisen en omdat het station tijdens de werkzaamheden open bleef. Een complexe puzzel, die Van Boven wel is toevertrouwd.
Daglicht heeft een groot effect op uw gezondheid en waarschijnlijk krijgt u het te weinig
Een groot deel van de Nederlanders is weinig buiten te vinden, waardoor zij te weinig daglicht zien. Helemaal nu de wintertijd eraan komt en de dagen korter worden, is het licht van de lampen binnen niet genoeg.
Gezondheidsklachten
Een gebrek aan licht zorgt voor een slecht humeur en heeft invloed op de slaapkwaliteit. Daardoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan.
Biologische klok
Licht is een belangrijk onderdeel van de menselijke biologische klok. Als u overdag meer daglicht tot u neemt, slaapt u ’s nachts bijvoorbeeld beter. Uw biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam op het juiste moment van de dag worden afgestemd. Als u weinig daglicht krijgt, verstoort dat de biologische klok. Verder kan onvoldoende licht uw stemming negatief beïnvloeden en zelfs tot depressies leiden. “Er zijn directe verbindingen tussen je ogen en het hersengebied dat je stemming regelt”, zegt Chronobiologe Marijke Gordijn van het Universitair Medisch Centrum Groningen tegen RTL Nieuws.
Te zwak kunstlicht
Mensen die – bijvoorbeeld voor hun werk – de hele dag binnenzitten, moeten het hebben van kunstlicht. Volgens de Arbowet moet de lichtsterkte op kantoren minimaal 500 lux zijn. Lux is een eenheid voor lichtsterkte. 1000 lux staat bijvoorbeeld gelijk aan de hoeveelheid buitenlicht op een bewolkte dag. Op een zonnige dag kan dat wel 10.000 tot 20.000 lux zijn. Volgens Gordijn is 500 lux in werkruimtes veel te weinig. “We moeten richting een lichtsterkte van 1000 lux, om ook binnen profijt te hebben van het licht.

Daglicht nabootsen
Er moet volgens deskundige Marijke Gordijn dus meer aandacht komen voor het effect van licht op de gezondheid. Gordijn: “Je moet of het daglicht beter naar binnen brengen, of de verlichting naar een hogere intensiteit brengen.” Zo bestaan er tegenwoordig speciale lampen die natuurlijk daglicht nabootsen.
‘Bijna niemand krijgt genoeg licht’
Wie als geen ander weet wat het belang van goed licht is, is Jan Denneman. Na meer dan 40 jaar werken bij Philips Lightning in Eindhoven, richt hij de Good Light Group op. Een non-profitstichting die het belang van daglicht wil benadrukken. Volgens Denneman krijgt bijna niemand in Nederland genoeg licht, omdat we tegenwoordig 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen. “Iedereen weet dat je niet moet roken, dat schone lucht belangrijk is en ga zo maar door. Maar hoe belangrijk licht is, dat weet niemand”.
(Bron: RTL Nieuws, Gezondheidsnet, Max Vandaag)
UIT HET NIEUWS:
Daglichtunie: vraagbaak
voor alles over natuurlijk licht
Steeds vaker wordt het dak ingezet als instrument om de voordelen van natuurlijk licht optimaal te benutten. Dat vraagt om creatieve en kostenefficiënte oplossingen volgens de laatste stand der techniek. Sinds februari van dit jaar kunnen bouwpartijen voor een deskundig advies terecht bij Daglichtunie, een collectief van ervaren specialisten. “We zien in de praktijk veel mooie toepassingen, maar zeker niet alle partijen zijn op de hoogte van de mogelijkheden.”
Woningen waar de zon via de dakconstructie op gezette tijden doorbreekt. Een koepel die de werkplekken rondom verlicht. Slim geplaatste lichtstraten die helpen om veilig de trap af te dalen. Er zijn veel manieren om te zorgen voor een gezonde dosis daglicht in gebouwen en woningen. Het is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, niet in de laatste plaats doordat steeds meer bekend wordt over de voordelen van natuurlijk licht. “We zien de belangstelling voor dit thema enorm toenemen”, zegt Erik Popeijus, technisch en commercieel directeur bij Arcolux en voorzitter van Daglichtunie. “Mensen werken vaker thuis en stellen hogere eisen aan hun wooncomfort. Via internet krijgen zij een goed zicht op de mogelijkheden. Een groeiende aandacht zien we ook bij de werkgevers. In bedrijven waar voor voldoende daglicht is gezorgd, vertellen mensen hoe prettig en secuur dat werkt. Daglicht komt de productiviteit en de veiligheid ten goede. En het betekent ook een besparing op de energiekosten.”
IN GOED OVERLEG
Zorgen voor voldoende daglicht is dus al lang geen vrijblijvendheid meer. Omdat zowel de wetgever in het Bouwbesluit als de markt hier om vraagt, ligt er een duidelijke opgave voor de diverse schakels van de keten. Met die opgave kunnen partijen op verschillende manieren omgaan, meent Popeijus. “Je kunt heel strikt de norm volgen en zo de kortste route naar het Bouwbesluit nemen. Die norm zegt echter niets over het hoe en waarom. We zien in de praktijk veel mooie toepassingen, maar zeker niet alle partijen zijn op de hoogte van de mogelijkheden.
De techniek is inmiddels zo ver, dat lichtstraten en koepels optimaal isoleren. Met daglicht kun je ook veel sfeer creëren. Bijvoorbeeld met de kleurstelling van de beglazing, met zonwering en met glas dat donkerder wordt naarmate de zon feller schijnt.
Ben je ontwerper of aannemer? Dan zou je altijd met de gebruikers om de tafel moeten. Zo kom je in goed overleg tot de beste oplossing. Stel jezelf de vraag hoe je de voorzieningen toepast, zodat uiteindelijk iedereen blij is met het resultaat.”

TECHNISCH EN ECONOMISCH VERANTWOORD
De bouwpartijen staan er op dit punt niet alleen voor. Daglichtunie voorziet opdrachtgevers, ontwerpers, dakdekkers, huiseigenaren en mensen van VvE’s van de juiste kennis om de voorzieningen op een technisch en economisch verantwoorde manier toe te passen. Op de website vindt de bezoeker uitgebreide informatie over thema’s als comfort, veiligheid, duurzaamheid en regelgeving. Specifieke vragen kunnen worden gemaild. Deze worden beantwoord door één van de specialisten. Het antwoord kan een bestektekst zijn, een omschrijving van de eisen aan het ontwerp, een advies rond de windbelasting of een advies voor een bepaald materiaal. Popeijus: “Van één ding blijven we weg. We gaan nadrukkelijk niet in op specifieke eindproducten. Onze adviezen gaan alleen over de principes van daglicht en de toepassingen. We kunnen bijvoorbeeld adviseren om triple beglazing te kiezen, met het oog op een optimale isolatie. Als de onderconstructie een maximum aan draagkracht heeft, kan een gebogen kunststof constructie uitkomst bieden. Is een vraag voor ons niet duidelijk, dan vragen we hier op door. We geven dus niet alleen adviezen, we stellen ook wedervragen om vast te stellen of écht aan alles is gedacht.”
Daglichtunie is partner van NRK Daklicht. Lid van het collectief zijn de erkende bedrijven Arcolux, Kunststoffenindustrie Van Boven, Flowlight, Megalux Lichtkoepels en Velux Commercial. De bedrijven zijn bij elkaar opgeteld goed voor enkele honderden jaren aan kennis en ervaring en vormen samen één grote vraagbaak. Daarmee heeft de markt een waardevolle hulplijn voor de advisering over daglicht en het bijhouden van alle relevante ontwikkelingen. “De markt is volop in beweging. De techniek maakt dat er steeds meer mogelijk is om
duurzamer, veiliger en comfortabeler te bouwen. Die innovaties volgen we op de voet. Bij Daglichtunie heb je de zekerheid van de meest actuele en betrouwbare informatie op basis van de feiten, door specialisten.”
(bron: Roofs tekst: Dennis Derksen)


De overwegingen voor renovatie van lichtstraten
Jarenlang maakte daglichtinval onderdeel uit van het ontwerp van een dak. Van kleine kamers tot grote open ruimtes, natuurlijk daglicht via het dak werd altijd gewaardeerd voor de vele voordelen die het heeft voor zowel de ruimtes als de gebruikers van een pand.
Men verwacht dat 75% van de gebouwen die we vandaag gebruiken, er in 2050 nog zal staan. Het is dus waarschijnlijk dat de behoefte aan renovatieoplossingen zal toenemen, Gebouweigenaren en -beheerders zullen ervoor willen zorgen dat hun panden niet alleen functioneel en veilig blijven, maar ook, in het licht van het veranderende klimaat, meer comfort bieden voor gebruikers. In vergelijking met een nieuwbouwproject is het overduidelijke verschil dat er bij een renovatie gewerkt wordt met een bestaand gebouw. De mate waarin het gebouw wordt gerenoveerd heeft invloed op welke oplossingen de juiste zijn. Als het aankomt op het dak, dat als voornaamste functie heeft om onderdak en bescherming te bieden, varieert renovatie van het één op één vervangen van bestaande lichtstraten tot een volledige renovatie van het gebouw.
bron:
‘Wij zijn de vraagbaak voor alles rondom daglicht’
Daglicht in het juiste licht zetten. Dat is de missie van de Daglichtunie, een nieuw initiatief van daglichtspecialisten. Samen vormen ze één grote vraagbaak voor alle vragen rondom daglicht.
“Er is in bepaalde opzichten nog onvoldoende kennis als het over de toepassing van daglicht gaat. Onjuiste aannames leiden ertoe dat er verkeerd of geen gebruik wordt gemaakt van de voordelen die daglicht biedt in gebouwen. Dat willen we graag veranderen met de Daglichtunie” vertelt Erik Popeijus, technisch en commercieel directeur bij Arcolux en één van de leden van de Daglichtunie.
Voor alle vragen
Alle architecten, bouwbedrijven, woningcorporaties en andere geïnteresseerden kunnen bij de Daglichtunie terecht met vragen over de toepassing van daglicht. Of het nu gaat over regelgeving, ontwerp, sneeuw- en windbelasting of de psychologische voordelen van daglicht.
De unie zorgt dat een specialist de vraag beantwoordt.

De leden
De Daglichtunie is partner van brancheorganisatie NRK Daklicht. Op dit moment zijn Arcolux, Kunststoffenindustrie Van Boven,
Flowlight, Megalux Lichtkoepels en Velux Commercial lid van het collectief.
De innovatie
Een van de meest veelbelovende innovaties van dit moment zijn wat Popeijus betreft de deels transparante zonnepanelen. Deze leveren energie én laten licht door. “Het staat in de kinderschoenen en is momenteel nog erg duur. Zodra dit product uitontwikkeld is en er massaproductie plaats kan gaan vinden, dan wordt het een goed verkoopbaar product. Het is een ideale combinatie van energieopwekking en daglicht. Je hoeft niet meer te kiezen tussen zonnepanelen op het dak óf daklicht, het kan dan beiden.”
