Flowlight: de daglichtoplossing voor puntdaken

Iedere nieuwsbrief stellen we één van onze leden voor. Deze keer Flowlight. Zij leveren al ruim dertig jaar lichtdoorlatende dakplaten voor puntdaken.

Van sporthallen tot grote industriële panden, Flowlight zorgt ervoor dat er prachtig natuurlijk daglicht binnen valt. De dakplaten van Flowlight vinden hun weg in heel Europa, van België tot Tsjechië en van Zwitserland tot Bulgarije.

Binnenkort mag Flowlight in Denemarken aan de slag, waar ze maar liefst 6000m2 aan licht leveren voor het prestigieuze Fehmarnbelt-project. De komende jaren wordt er een 18 kilometer lange weg- en spoorwegtunnel gebouwd tussen Duitsland en Denemarken. Aan de Deense kant komt een fabriek waar de 200 meter lange prefab betonnen tunnelelementen worden geproduceerd.

Algemeen directeur Rob Maessen vertelt: “Wij leveren de daglichtoplossing voor deze productielocatie. Het is een megaproject waar we een maand of drie werk aan hebben. We zijn erg trots dat wij ook bij mogen dragen aan de bouw van ’s werelds langste afgezonken tunnel.”

Innovatie
De dakplaten voor de Deense fabriek worden allemaal geproduceerd in de eigen Flowlight productielocatie in Hoensbroek. Daar werkt een team van engineers continu aan innovaties, nieuwe producties en maatwerk oplossingen.

Flowlight werkt met drie verschillende types transparante dakplaten. De Victory is een sterke, lichtdoorlatende dakplaat die in iedere gewenste dikte verkrijgbaar is. De Vision dakplaat is de oplossing voor wie extra isolatiewaarde wenst, maar geen licht wil verliezen. Doordat Flowlight een verticale isolatie heeft ontwikkeld, blijft de lichtopbrengst met de Vision dakplaat volledig gewaarborgd. “Dat is zeer bijzonder, met deze kwaliteit zijn wij uniek”, vertelt Maessen. Wanneer er sprake is van een onbekende of onregelmatige gordingmaat, bijvoorbeeld bij een dakrenovatie, dan zijn de Flowlight PPC dakpanelen de beste keuze.

Maessen: “We ontwerpen en produceren alles in eigen beheer. Daardoor zijn we flexibel en kunnen we met hele korte levertijden werken. We kunnen alle soorten profielen aanbieden. We hebben echt voor ieder profiel een passende oplossing.”

Het positieve effect van daglicht op je gezondheid

Hoe heerlijk is het om wakker  te worden met een paar zonnestralen die door je gordijn heen prikken! De lente is aangebroken én we zijn overgeschakeld naar de zomertijd. Je kunt dus langer genieten van de zon. Wist je dat daglicht heel belangrijk is voor je gezondheid? Je leest het in dit artikel.

Daglicht regelt je biologische klok
Je lichaam werkt op een bijzondere manier samen met daglicht. Want de hoeveelheid daglicht die je dagelijks tot je neemt, bepaalt de werking van je biologische klok. Deze regelt dat je hersenen een seintje krijgen als het tijd is om op te staan of wanneer je zou moeten gaan slapen. Bovendien wordt je stofwisseling, lichaamstemperatuur en zelfs je bloeddruk afgestemd op die interne klok.

Minimaal tien minuten naar buiten
We hebben het allemaal druk, druk, druk. Maar om je biologische klok optimaal te laten lopen, zou je dagelijks tien minuten naar buiten moeten om daglicht op te ‘snuiven’. Dat vertaalt zich in 1.000 lux (eenheid voor verlichtingssterkte); op een zonnige dag heeft daglicht ongeveer een sterkte van 100.000 lux, op een bewolkte dag zakt dat al naar 1.000 lux. Schijnt het zonnetje vandaag? Maak een wandeling in je pauze of pak de fiets naar je werk. Dan zit je zo aan die tien minuten en 1.000 lux.

Doorzonwoning
Verwelkom daglicht in je huis! Want ook indirect zonlicht heeft effect op je biologische klok. Heb je een huis met veel ramen? Probeer dan niet de hele dag met de gordijnen dicht te zitten. Kies voor lichtdoorlatende raamdecoratie, zoals duo-rolgordijnen of jaloezieën. Aan het thuiswerken? Kies een plekje bij het raam en geniet van het licht dat door je huis heen schijnt.

Beeldscherm is taboe
Je hebt het vast wel eens gehoord: het licht van beeldschermen is niet bevorderlijk voor je biologische klok en je slaap. Het blauwe licht zorgt ervoor dat je hersenen denken dat het overdag is. En dat maakt het lastig om in slaap te vallen. Ons advies: gebruik twee uur voordat je naar bed gaat geen beeldscherm meer. Lukt dat niet? Installeer een speciale app die het blauwe licht op je mobiel, tablet of computer filtert. Handig!

Belangrijkste bron van vitamine D
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je hebt vitamine D nodig om calcium uit voeding in je lichaam op te nemen. Vitamine D is dus belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Ook helpt het tegen vermoeidheid en lusteloosheid. Nog zo’n wondertje van het menselijk lichaam: als je in de zomer genoeg buiten bent, maak je een buffer aan met vitamine D. Die reserves spreekt je lijf aan in de winter.

Reden genoeg dus om extra te genieten van het zonnetje! De paden op, de lanen in, ook al is het maar een klein blokje om. En gooi die gordijnen open. Want je ziet alles zonniger in met voldoende daglicht.

Arcolux maakt het onmogelijke mogelijk

Iedere nieuwsbrief stellen we één van onze leden voor. Deze keer Arcolux, specialist in lichtdoorlatende glazen en kunststof dakconstructies. Ze maken vrijdragende aluminium daklichtconstructies tot een overspanning van achttien meter.

“Daarmee zijn we uniek in de Europese markt. Wij maken constructies die niet persé aanvullende ondersteuning van de gebouwstructuur nodig hebben. Ook voor daken met een hoge sneeuw- of windlast kunnen we de grotere overspanningen realiseren, op basis van de geldende Europese of nationale normen. Als het niet standaard is, als het gecompliceerd is, als je twijfelt of het wel kan, dan moet je bij ons zijn”, zegt Erik Popeijus, commercieel en technisch directeur van Arcolux.

Arcolux produceert sinds 1984 speciale daklichtconstructies voor klanten door heel Europa, al dan niet als white label producent. Arcolux belevert onder andere aannemers, architecten, staalbouwers en klimaatbeheersing bedrijven.

Via de in-house engineeringsafdeling en de eigen productiefaciliteiten in Nederland en Frankrijk levert Arcolux in meer dan dertig landen maatwerk daklichten. Van gebogen lichtstraten en lichtkoepels tot piramides, zadeldaken, sheddaken, lessenaarsdaken en specials. Arcolux levert daarnaast uiteraard ook bijbehorende zonwering- en ventilatieoplossingen.

Onder specials schaart Arcolux daklichten met complexe vormen van verschillende producttypen, bijvoorbeeld een piramide die overgaat in een ronde constructie. “Dit zijn unieke constructies die we volgens het ontwerp van onze klant samenstellen. We construeren deze vanuit een zelf ontwikkeld profielsysteem. Daarmee ontstaat een zeer solide en stijlvolle constructie die grote overspanningen mogelijk maakt.”

Voor de Carrefour in Angers (Frankrijk) maakte Arcolux recentelijk bijvoorbeeld een daklicht in de vorm van een ster gecombineerd met een piramide, in verschillende kleuren beglazing.

Meer bijzonder werk van Arcolux is te vinden op www.arcolux.com.

Wat hebben Station Blaak en het AMC gemeen?

Kunststoffenindustrie Van Boven en Van Boven Projectbouw. Daglichtleverancier van Station Blaak, het AMC en véle bedrijfshallen en woningen.

Van Boven ontwerpt en produceert polyester golfplaten en lichtkoepels en verhandelt aanverwante kunststof daglichtproducten. Daarnaast produceren ze lichtstraten en daglichtconstructies voor winkelcentra en bedrijfshallen.

Met meer dan zeventig jaar ervaring en een eigen productielocatie in Gorinchem is Van Boven met recht een specialist te noemen. Het is dan ook maatwerk wat de klok slaat binnen de onderneming. Of het nu een koepel is met een diameter van 2,5 meter of een volledige lichtstraat met hoge isolatiewaarde, Van Boven maakt het. Commercieel directeur Jurgen van Os: “Wij denken van a tot z mee om tot de meest gunstige oplossing voor daglicht te komen. Er zijn veel mogelijkheden, wij wegen deze af en helpen klanten de beste keuze te maken.”

Innovatie
Het vak verandert continu, Van Boven verandert mee. Zo blijven ze de kunststof producten vernieuwen en verbeteren én ontwikkelen ze ook glasproducten. “We zien de architectuur veranderen. Het wordt moderner, strakker. Daardoor groeit de vraag naar vlakke, glazen lichtkoepels.

Daarom maken we naast onze kunststof lichtstraten en koepels nu ook de overstap naar glas. Zo blijven we ontwikkelen, we zitten niet stil”, zegt Eije Schmaal.

Van Boven heeft de afgelopen jaren al heel wat bijzondere projecten mogen doen. Zo hebben ze het AMC in Amsterdam van nieuw daglicht mogen voorzien en vervingen ze de beplating van de lichtkoepel boven Station Blaak in Rotterdam. Een uitdagend project vanwege de technische eisen en omdat het station tijdens de werkzaamheden open bleef. Een complexe puzzel, die Van Boven wel is toevertrouwd.

Daglicht heeft een groot effect op uw gezondheid en waarschijnlijk krijgt u het te weinig

Een groot deel van de Nederlanders is weinig buiten te vinden, waardoor zij te weinig daglicht zien. Helemaal nu de wintertijd eraan komt en de dagen korter worden, is het licht van de lampen binnen niet genoeg.

Gezondheidsklachten
Een gebrek aan licht zorgt voor een slecht humeur en heeft invloed op de slaapkwaliteit. Daardoor kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan.

Biologische klok
Licht is een belangrijk onderdeel van de menselijke biologische klok. Als u overdag meer daglicht tot u neemt, slaapt u ’s nachts bijvoorbeeld beter. Uw biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam op het juiste moment van de dag worden afgestemd. Als u weinig daglicht krijgt, verstoort dat de biologische klok. Verder kan onvoldoende licht uw stemming negatief beïnvloeden en zelfs tot depressies leiden. “Er zijn directe verbindingen tussen je ogen en het hersengebied dat je stemming regelt”, zegt Chronobiologe Marijke Gordijn van het Universitair Medisch Centrum Groningen tegen RTL Nieuws.

Te zwak kunstlicht
Mensen die – bijvoorbeeld voor hun werk – de hele dag binnenzitten, moeten het hebben van kunstlicht. Volgens de Arbowet moet de lichtsterkte op kantoren minimaal 500 lux zijn. Lux is een eenheid voor lichtsterkte. 1000 lux staat bijvoorbeeld gelijk aan de hoeveelheid buitenlicht op een bewolkte dag. Op een zonnige dag kan dat wel 10.000 tot 20.000 lux zijn. Volgens Gordijn is 500 lux in werkruimtes veel te weinig. “We moeten richting een lichtsterkte van 1000 lux, om ook binnen profijt te hebben van het licht.

Daglicht nabootsen
Er moet volgens deskundige Marijke Gordijn dus meer aandacht komen voor het effect van licht op de gezondheid. Gordijn: “Je moet of het daglicht beter naar binnen brengen, of de verlichting naar een hogere intensiteit brengen.” Zo bestaan er tegenwoordig speciale lampen die natuurlijk daglicht nabootsen.

‘Bijna niemand krijgt genoeg licht’
Wie als geen ander weet wat het belang van goed licht is, is Jan Denneman. Na meer dan 40 jaar werken bij Philips Lightning in Eindhoven, richt hij de Good Light Group op. Een non-profitstichting die het belang van daglicht wil benadrukken. Volgens Denneman krijgt bijna niemand in Nederland genoeg licht, omdat we tegenwoordig 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen. “Iedereen weet dat je niet moet roken, dat schone lucht belangrijk is en ga zo maar door. Maar hoe belangrijk licht is, dat weet niemand”.

(Bron: RTL Nieuws, Gezondheidsnet, Max Vandaag)

UIT HET NIEUWS:

Daglichtunie: vraagbaak
voor alles over natuurlijk licht

Steeds vaker wordt het dak ingezet als instrument om de voordelen van natuurlijk licht optimaal te benutten. Dat vraagt om creatieve en kostenefficiënte oplossingen volgens de laatste stand der techniek. Sinds februari van dit jaar kunnen bouwpartijen voor een deskundig advies terecht bij Daglichtunie, een collectief van ervaren specialisten. “We zien in de praktijk veel mooie toepassingen, maar zeker niet alle partijen zijn op de hoogte van de mogelijkheden.”

Woningen waar de zon via de dakconstructie op gezette tijden doorbreekt. Een koepel die de werkplekken rondom verlicht. Slim geplaatste lichtstraten die helpen om veilig de trap af te dalen. Er zijn veel manieren om te zorgen voor een gezonde dosis daglicht in gebouwen en woningen. Het is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, niet in de laatste plaats doordat steeds meer bekend wordt over de voordelen van natuurlijk licht. “We zien de belangstelling voor dit thema enorm toenemen”, zegt Erik Popeijus, technisch en commercieel directeur bij Arcolux en voorzitter van Daglichtunie. “Mensen werken vaker thuis en stellen hogere eisen aan hun wooncomfort. Via internet krijgen zij een goed zicht op de mogelijkheden. Een groeiende aandacht zien we ook bij de werkgevers. In bedrijven waar voor voldoende daglicht is gezorgd, vertellen mensen hoe prettig en secuur dat werkt. Daglicht komt de productiviteit en de veiligheid ten goede. En het betekent ook een besparing op de energiekosten.”

IN GOED OVERLEG
Zorgen voor voldoende daglicht is dus al lang geen vrijblijvendheid meer. Omdat zowel de wetgever in het Bouwbesluit als de markt hier om vraagt, ligt er een duidelijke opgave voor de diverse schakels van de keten. Met die opgave kunnen partijen op verschillende manieren omgaan, meent Popeijus. “Je kunt heel strikt de norm volgen en zo de kortste route naar het Bouwbesluit nemen. Die norm zegt echter niets over het hoe en waarom. We zien in de praktijk veel mooie toepassingen, maar zeker niet alle partijen zijn op de hoogte van de mogelijkheden.
De techniek is inmiddels zo ver, dat lichtstraten en koepels optimaal isoleren. Met daglicht kun je ook veel sfeer creëren. Bijvoorbeeld met de kleurstelling van de beglazing, met zonwering en met glas dat donkerder wordt naarmate de zon feller schijnt.

Ben je ontwerper of aannemer? Dan zou je altijd met de gebruikers om de tafel moeten. Zo kom je in goed overleg tot de beste oplossing. Stel jezelf de vraag hoe je de voorzieningen toepast, zodat uiteindelijk iedereen blij is met het resultaat.”

 

 

TECHNISCH EN ECONOMISCH VERANTWOORD
De bouwpartijen staan er op dit punt niet alleen voor. Daglichtunie voorziet opdrachtgevers, ontwerpers, dakdekkers, huiseigenaren en mensen van VvE’s van de juiste kennis om de voorzieningen op een technisch en economisch verantwoorde manier toe te passen. Op de website vindt de bezoeker uitgebreide informatie over thema’s als comfort, veiligheid, duurzaamheid en regelgeving. Specifieke vragen kunnen worden gemaild. Deze worden beantwoord door één van de specialisten. Het antwoord kan een bestektekst zijn, een omschrijving van de eisen aan het ontwerp, een advies rond de windbelasting of een advies voor een bepaald materiaal. Popeijus: “Van één ding blijven we weg. We gaan nadrukkelijk niet in op specifieke eindproducten. Onze adviezen gaan alleen over de principes van daglicht en de toepassingen. We kunnen bijvoorbeeld adviseren om triple beglazing te kiezen, met het oog op een optimale isolatie. Als de onderconstructie een maximum aan draagkracht heeft, kan een gebogen kunststof constructie uitkomst bieden. Is een vraag voor ons niet duidelijk, dan vragen we hier op door. We geven dus niet alleen adviezen, we stellen ook wedervragen om vast te stellen of écht aan alles is gedacht.”

Daglichtunie is partner van NRK Daklicht. Lid van het collectief zijn de erkende bedrijven Arcolux, Kunststoffenindustrie Van Boven, Flowlight, Megalux Lichtkoepels en Velux Commercial. De bedrijven zijn bij elkaar opgeteld goed voor enkele honderden jaren aan kennis en ervaring en vormen samen één grote vraagbaak. Daarmee heeft de markt een waardevolle hulplijn voor de advisering over daglicht en het bijhouden van alle relevante ontwikkelingen. “De markt is volop in beweging. De techniek maakt dat er steeds meer mogelijk is om
duurzamer, veiliger en comfortabeler te bouwen. Die innovaties volgen we op de voet. Bij Daglichtunie heb je de zekerheid van de meest actuele en betrouwbare informatie op basis van de feiten, door specialisten.”

(bron: Roofs tekst: Dennis Derksen)

Roofs

De overwegingen voor renovatie van lichtstraten 

Jarenlang maakte daglichtinval onderdeel uit van het ontwerp van een dak. Van kleine kamers tot grote open ruimtes, natuurlijk daglicht via het dak werd altijd gewaardeerd voor de vele voordelen die het heeft voor zowel de ruimtes als de gebruikers van een pand.

Men verwacht dat 75% van de gebouwen die we vandaag gebruiken, er in 2050 nog zal staan. Het is dus waarschijnlijk dat de behoefte aan renovatieoplossingen zal toenemen, Gebouweigenaren en -beheerders zullen ervoor willen zorgen dat hun panden niet alleen functioneel en veilig blijven, maar ook, in het licht van het veranderende klimaat, meer comfort bieden voor gebruikers. In vergelijking met een nieuwbouwproject is het overduidelijke verschil dat er bij een renovatie gewerkt wordt met een bestaand gebouw. De mate waarin het gebouw wordt gerenoveerd heeft invloed op welke oplossingen de juiste zijn. Als het aankomt op het dak, dat als voornaamste functie heeft om onderdak en bescherming te bieden, varieert renovatie van het één op één vervangen van bestaande lichtstraten tot een volledige renovatie van het gebouw.

bron:

‘Wij zijn de vraagbaak voor alles rondom daglicht’

Daglicht in het juiste licht zetten. Dat is de missie van de Daglichtunie, een nieuw initiatief van daglichtspecialisten. Samen vormen ze één grote vraagbaak voor alle vragen rondom daglicht.

“Er is in bepaalde opzichten nog onvoldoende kennis als het over de toepassing van daglicht gaat. Onjuiste aannames leiden ertoe dat er verkeerd of geen gebruik wordt gemaakt van de voordelen die daglicht biedt in gebouwen. Dat willen we graag veranderen met de Daglichtunie” vertelt Erik Popeijus, technisch en commercieel directeur bij Arcolux en één van de leden van de Daglichtunie.

Voor alle vragen

 

Alle architecten, bouwbedrijven, woningcorporaties en andere geïnteresseerden kunnen bij de Daglichtunie terecht met vragen over de toepassing van daglicht. Of het nu gaat over regelgeving, ontwerp, sneeuw- en windbelasting of de psychologische voordelen van daglicht.

De unie zorgt dat een specialist de vraag beantwoordt.

 

 

De leden

De Daglichtunie is partner van brancheorganisatie NRK Daklicht. Op dit moment zijn Arcolux, Kunststoffenindustrie Van Boven,
Flowlight, Megalux Lichtkoepels en Velux Commercial lid van het collectief.

 

De innovatie

 

Een van de meest veelbelovende innovaties van dit moment zijn wat Popeijus betreft de deels transparante zonnepanelen. Deze leveren energie én laten licht door. “Het staat in de kinderschoenen en is momenteel nog erg duur. Zodra dit product uitontwikkeld is en er massaproductie plaats kan gaan vinden, dan wordt het een goed verkoopbaar product. Het is een ideale combinatie van energieopwekking en daglicht. Je hoeft niet meer te kiezen tussen zonnepanelen op het dak óf daklicht, het kan dan beiden.”