FREQUENTLY ASK
MEEST GESTELDE VRAGEN
: ?Heb ik (incidenteel) beloopbare glasconstructie nodig?
Of u (incidenteel) beloopbaar glasconstructie nodig heeft is afhankelijk van het ontwerp en toepassing van het gebruik van het gebouw. In veel gevallen heeft u geen (incidenteel) beloopbaar glas nodig. Dan is doorvalveilig glas voldoende. Zo kunt u op een plat dak staan om de glasconstructie schoon te maken of om onderhoud te plegen.
– wanneer het dak een helling heeft van 20 graden of meer?
Bij 20 graden of meer is het glasconstructie niet begaanbaar en heeft het dus ook geen incidenteel beloopbaar glas nodig. Doorvalveilig glas is dan voldoende.
– wanneer de glasconstructie te onderhouden is zonder het glasdak te betreden?
Dan is de glasconstructie niet begaanbaar en heeft het dus ook geen (incidenteel) beloopbaar glas nodig. Doorvalveilig glas is voldoende.
– wanneer het glasdak publiekelijk toegankelijk is?
In dit geval heeft u (incidenteel) beloopbaar glas nodig. Afhankelijk van de situatie kunnen wij samen met u bepalen welke klasse glasconstructie u volgens Eurocode NEN EN 1991 nodig heeft.
: ?Wat zijn de voordelen van incidenteel beloopbaar glas?
Incidenteel beloopbare daglichtconstructies zijn makkelijk te onderhouden waardoor de constructie langer mee gaat en er netter uitziet. Ook heeft het vaak de voorkeur voor een architect in verband met de uiterlijke kenmerken ten opzichte van de alternatieven als bruggen of looppaden.
: ?Hoeveel daglicht heb ik nodig in mijn gebouw?
De positieve invloed van daglicht op de gebruikers van gebouwen en hun welzijn, wordt erkend door onderzoeksmethoden als de WELL-norm, BREEAM, GPR gebouwen en LEED. Bij BREEAM bijvoorbeeld, bevat de categorie gezondheid en welzijn (HEA01) het criterium visueel comfort. Deze stelt dat 80% van het vloeroppervlak in een bezette ruimte een minimale daglichtfactor moet hebben van 2%, of 3% voor het niveau ‘excellent’. Daglichttoetreding is een belangrijk criterium voor beglazing, maar hoe het licht wordt verdeeld is een belangrijk criterium voor comfort. Een ruimte wordt beter verlicht door diffuus licht. Gebruikers ervaren direct licht, dat schittering veroorzaakt, meestal als minder comfortabel.
: ?Daglicht versus kunstlicht: wat is de invloed op de leeromgeving?
De afgelopen jaren zijn scholen en onderwijsinstellingen zich er steeds meer bewust geworden dat goed ontworpen en goed verlichte klaslokalen het leervermogen aanzienlijk kunnen verbeteren.
In 2015 deed de Universiteit van Salford in Manchester¹ een onderzoek onder 3.766 leerlingen. De conclusie luidde dat de fysieke kenmerken van klaslokalen voor 16% verantwoordelijk zijn voor het verschil in ontwikkeling gedurende een jaar.
Het bleek ook dat, van alle onderzochte variabelen, licht de grootste invloed had op de leeromgeving en de resultaten van de leerlingen.
: ?Wat verstaan we onder kunstverlichting?
Licht dat afkomstig is van (led)lampen, meestal op basis van netstroom, om verlichting te bieden als er onvoldoende of geen daglicht beschikbaar is.
: ?Wat zijn daglichtfactoren?
De traditionele methode om de beschikbaarheid van daglicht te beoordelen. Deze methode werd ongeveer zestig jaar geleden ontwikkeld. De daglichtfactor beoordeelt de verhouding tussen extern en intern licht als het permanent bewolkt is. Hierdoor is de factor minder nauwkeurig en kan schittering niet worden berekend.
: ?Wat is de g-waarde?
Zonne-energie die een gebouw binnenvalt via de beglazing wordt ook wel de totale zonnetoetredingsfactor of g-waarde genoemd. De g-waarde is de verhouding tussen de zonne-energie die door de beglazing wordt doorgelaten en de warmtebelasting van de invallende zon op de beglazing. De g-waarde wordt uitgedrukt in een waarde tussen 0 en 1.
: ?Wat is de NEN 2057?
Bepaling van de equivalente daglichtopening van een ruimte. Voorloper van de Europese daglicht norm NEN EN 17037.
: ?Wat is Daglichtinval?
‘Daglichtinval’ is het gecontroleerde gebruik van natuurlijk licht in en om gebouwen. Het draait om het plaatsen van glazen elementen in gebouwen, zoals ramen, dakramen en lichtstraten, met als doel zo veel mogelijk en een zo goed mogelijke daglicht – toetreding.
: ?Waarom is NEN-EN 17037 belangrijk?
Daglicht is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van gebruikers van een gebouw, het zorgt voor voldoende licht om taken uit te voeren en het creëert een verbinding met de buitenwereld. Voldoende daglicht draagt ook bij aan energiebesparing, omdat er minder behoefte is aan kunstverlichting. Al deze factoren hebben geleid tot de publicatie van NEN-EN 17037.
: ?Wat is NEN-EN 17037?
De nieuwe Europese Norm NEN-EN 17037 gaat over daglicht in gebouwen. Deze norm werd eind 2018 gepubliceerd en is de eerste Europese norm die exclusief gaat over het ontwerpen van daglichttoetreding in gebouwen. NEN-EN 17037 vervangt diverse normen uit verschillende Europese landen of biedt een norm als er nog geen norm bestond.
: ?Hoe plaats ik een lichtkoepel op het dak?
Om een lichtkoepel op een dak te plaatsen heeft u een opstand nodig. Deze zijn in PVC en polyester materiaal leverbaar. Zie voor de montage hiervan de te downloaden Montagehandleiding lichtkoepels.
: ?Hoe plaats ik een lichtkoepel op het dak?
Om een lichtkoepel op een dak te plaatsen heeft u een opstand nodig. Deze zijn in PVC en polyester materiaal leverbaar. Zie voor de montage hiervan de te downloaden Montagehandleiding lichtkoepels.
: ?Leven wij te veel binnen?
Wij zijn een soort die zich heeft ontwikkeld onder fel licht – zelfs op een bewolkte dag in Europa is natuurlijk licht ongeveer 10.000 lux en op heldere, zonnige dagen zelfs 100.000 lux. Toch leven we in huizen en werken we in kantoren, fabrieken, scholen en ziekenhuizen waar nauwelijks of geen natuurlijk licht binnenvalt en waar kunstlicht vaak rond de 200 lux is en zelden meer is dan 400 tot 500 lux. We leven ons leven in schemerige grotten. De moderne architectuur heeft de kans om de mensheid te bevrijden van de duisternis door licht te brengen onze levens en ons lichaam in staat te stellen het natuurlijke patroon van licht en donker te gebruiken om onze biologie te optimaliseren.
: ?Natuurlijk daglicht is belangrijk voor ons functioneren, wat zijn de feiten?
-
- Er is een 15% stijging van productiviteit in de leerontwikkeling van studenten wanneer er genoeg zonlicht en frisse lucht is.
- 19% van de elektriciteit wordt besteed aan kunstlicht. Daglichtoplossingen kunnen dit reduceren tot wel 50%
- 47% van al het kantoorpersoneel heeft geen daglicht in zijn of haar werkomgeving.
- Mensen brengen 90% van hun tijd binnen door.
De gemiddelde persoon brengt ongeveer 90% van zijn tijd binnen door, ongeveer 22 van de 24 uur per dag. Het is belangrijker dan ooit dat we gebouwen ontwerpen die gezonde, comfortabele ruimtes bieden om in te wonen en werken. De daglichtinval is een van de dingen die verbeterd kan worden bij het ontwerpen van gebouwen.
: ?Wanneer denken aan de impact van daglicht bij het ontwerpen van een nieuw gebouw?
Daglichtinval kan een uitdaging vormen bij het ontwerpen van een gebouw, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is zonder twijfel een ingewikkeld onderwerp, zeker als u te maken heeft met de vier verschillende gebieden die worden genoemd in de NEN EN 17037. In een vroeg stadium advies vragen en gebruik maken van modellen om daglicht te berekenen, maakt alles een stuk eenvoudiger.
: ?Wat doet daglicht met mijn alertheid?
Het ochtendlicht zorgt ervoor dat we alert worden. Als we gedurende de dag veel worden blootgesteld aan daglicht, behouden we deze alertheid en ontvangt ons lichaam signalen die het circadiaanse ritme reguleren. Als we ‘s avonds aan minder licht worden blootgesteld, wordt ons lichaam voorbereid op de nachtrust.
: ?Wat doet daglicht met mijn gezondheid?
Veel aspecten gerelateerd aan onze gezondheid, waaronder de duur en kwaliteit van onze slaap, worden in verband gebracht met het licht waar we overdag aan worden blootgesteld. We ervaren ruimtes met veel daglicht als ‘beter’: we voelen ons prettiger en zijn minder moe.
: ?Wat doet de beschikbaarheid van daglicht?
De beschikbaarheid van daglicht, of de verlichtingssterkte, stelt gebruikers in staat om taken uit te voeren. Daarnaast speelt de hoeveelheid daglicht een rol bij het bepalen of er behoefte is aan kunstverlichting. Dit kan worden beoordeeld met behulp van klimaat gebaseerde modellen of door de daglichtfactor te berekenen.
: ?Wat is de Nederlandse situatie m.b.t. de daglichtnormen?
De Europese daglichtnorm NEN EN 17037 voor het bepalen van daglicht is begin 2019 gepubliceerd. Om die reden is door het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) noem NEN 2057 ingetrokken (dit is verplicht bij conflicterende EU-normen). Echter, de bouwregelgeving blijft naar alle waarschijnlijkheid nog tot 2023 naar deze door NEN ingetrokken norm verwijzen. Daarna zal de bouwregelgeving naar de Europese kwalitatieve bepalingsmethode verwijzen. De hoogte van de minimaal toe te passen daglichtfactoren zijn bepaald op daglichtlichtfactor van 1,0. Voor Nederland geeft NEN EN 17037 hiervoor informatief een daglichtfactorniveau van 2,1 aan.
: ?Wat is Klimaat gebaseerd modelleren?
Een techniek die ontwikkeld is om de beschikbaarheid van daglicht te beoordelen op basis van de specifieke locatie en oriëntatie van een gebouw en klimaatgegevens gedurende het hele jaar. Schittering kan worden berekend.
: ?Wat verstaan we onder natuurlijk daglicht?
Het deel van het elektromagnetisch spectrum dat golflengtes bevat die door het menselijk oog worden herkend.
: ?Wat zijn de nadelen van incidenteel beloopbaar glas?
De kosten voor incidenteel beloopbare glasconstructie liggen hoger dan dat van standaard glas. Ook kan het geheel vaak een stuk zwaarder worden, wat invloed heeft op de constructie.
: ?Wat zijn de waardes voor centrale beglazing?
De volgende waardes zijn de belangrijkste waardes voor het glas:
– G-waarde, de zonnetoetredingsfactor; of het meten van zonne-energie die via de beglazing het gebouw binnenvalt.
– LTA-waarde, de lichtdoorlaat van glas, ook wel de LT-factor genoemd, is de verhouding tussen de binnenkomende en de opvallende zichtbare zoninstraling. Hoe hoger deze factor, hoe meer licht er via het raam binnenkomt.
– Ug-waarde; de hoeveelheid warmtetransmissie in W/m2K. De hoeveelheid warmte-energie die door één vierkante meter bouwmateriaal wordt doorgelaten, voor elke graad temperatuurverschil tussen de warme en koude zijdes.
Bovengenoemde waardes worden alleen aan de beglazing toegekend, er wordt geen rekening gehouden met het materiaal van het kozijn. Als er wel rekening gehouden moet worden met het kozijn, dan zijn hiervoor aanvullende waardes beschikbaar.
FREQUENTLY ASK
MEEST GESTELDE VRAGEN PRODUCTGERICHT
: ?Er zit condensvorming (water) tussen de schalen van de lichtkoepel. Wat kan ik hieraan doen?
Condensatie is een normaal verschijnsel bij lichtkoepels. Tijdens vochtige perioden met grotere temperatuurverschillen tussen binnenshuis en buitenshuis kan er zich vocht ophopen tussen de schalen. Acrylaat en polycarbonaat zijn immers dampdoorlatende kunststoffen. Tijdens drogere perioden zal dit vocht er vanzelf weer uit gaan. Er kunnen zich echter omstandigheden voordoen waarin dit wegtrekken van vocht niet snel genoeg gaat en er vochtophoping tussen de schalen optreedt. In dit geval kan dit verholpen worden door een grotere spouw aan te brengen tussen de schalen, waardoor er ventilatie mogelijk is. Dit kan door middel van een kleine reparatie.
: ?Waarmee kan ik een lichtkoepel het beste schoonmaken?
Lichtkoepels alleen met zachte zeep en veel water reinigen. Lichtkoepels niet in aanraking brengen met bijvoorbeeld: siliconen, lijmsoorten, verdunners en bitumen!
: ?Zijn opstanden geïsoleerd?
PVC opstanden zijn voor een optimale isolatie dubbelwandig uitgevoerd. Polyester opstanden zijn eveneens dubbelwandig uitgevoerd en hebben een kern van polyurethaanhardschuim.
: ?Hoe kan het ventilatieraam bediend worden?
Er is keuze uit handmatige bediening d.m.v. een spindel en bedienstok en elektrische bediening d.m.v. een kettingmotor met afstandsbediening.
: ?Kunnen lichtkoepels ook ventilerend gemaakt worden?
Hiervoor dient de combinatie lichtkoepel/opstand voorzien te worden van een ventilatieraam met bediening. Bij bestelling wordt e.e.a. voorgemonteerd.
: ?Hoe plaats ik een lichtkoepel op het dak?
Om een lichtkoepel op een dak te plaatsen heeft u een opstand nodig. Deze zijn in PVC en polyester materiaal leverbaar. Zie voor de montage hiervan de te downloaden Montagehandleiding lichtkoepels.
: ?Wat is het verschil tussen acrylaat en polycarbonaat lichtkoepels?
Polycarbonaat lichtkoepels zijn vervaardigd uit hoogslagvast materiaal en werken preventief bij vandalisme en inbraak.